Δραστηριότητες πριν το 2008

Κύριες δραστηριότητες απο τήν ίδρυση του συλλόγου

Ενέργειες για τη νομική κατοχύρωση από το αυστριακό κράτος του ονόματος «Μακεδονία» καθώς και του εμβλήματος του ήλιου της Βεργίνας ως χαρακτηριστικών του συλλόγου μας. (Österreichisches Patentamt, Republik Österreich: Registrierungsbestätigung von 18. April 1994).

Αποστολή ανοικτής επιστολής για το Μακεδονικό στην πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της Αυστρίας καθώς και σε όλα τα ΜΜΕ. (Ελληνική μετάφραση της επιστολής αυτής εστάλη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος και στην Ελληνική Πρεσβεία της Βιέννης).

Επισκέψεις – παραστάσεις στην Αυστριακή Τηλεόραση και Ραδιοφωνία (ORF), στις εφημερίδες και στα περιοδικά, εφοδιάζοντας τους ταυτόχρονα με κατάλληλο έντυπο υλικό. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα να παρουσιαστεί με αντικειμενικότητα και μάλιστα με σαφείς υπέρ της Ελλάδας θέσεις το μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη στις 31. Μαρτίου 1994. Επί πλέον η τηλεόραση έδειξε εικόνες από έντυπο (Borders-Symbols-Stability) που ο σύλλογος τους επέδωσε, επισημαίνοντας τις ανιστορικές θέσεις των Σκοπίων, και μάλιστα σε ώρα μεγάλης ακροαματικότητας.Διανομή χιλιάδων εντύπων ενημερωτικού υλικού για το Μακεδονικό ζήτημα, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας που οργάνωσε στη Βιέννη η αυστριακή κυβέρνηση πριν από το δημοψήφισμα για την ένταξη της Αυστρίας στην Ε.Ε.

Διατήρηση επαφών και συνεργασίας με την «ΠΑΜMΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» , την Ένωση Μακεδονικών Σωματείων Καναδά, την Επιτροπή Ενημερώσεως για τα Εθνικά Θέματα, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Αποδήμων Μακεδόνων, και το Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

Τιμητικό Έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ προς το Σύλλογο μας για προσφορά «εξαιρετικών υπηρεσιών στον Ελληνικό Τουρισμό», Σεπτέμβριος 1994

Επιστολή προς ORF (Αυστριακή Ραδιοφωνία και Τηλεόραση) στις 4 Φεβρουαρίου 1995 με αφορμή επίκαιρη ειδησεογραφία επί του θέματος της εκδικάσεως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του ελληνικού εμπορικού εμπάργκο έναντι του κράτος του FYROM.

Συνέντευξη του Προέδρου και μελών του Δ.Σ. στο ραδιόφωνο του ΒΒC με θέμα το σύλλογο και της δραστηριότητες του.

Στις 5. Ιουλίου 1995 ο Σύλλογος μας κατέθεσε στο Διεθνή Οργανισμό Προστασίας Πνευματικής Iδιοκτησίας (World Intellectual Property Organisation) στην Γενεύη αίτηση για τη διεθνή κατοχύρωση του ονόματος (Makedonien, Macedonien, Makedonia, Macedonia, Mazedonia, Macedoine) και του εμβλήματος (σύμβολο της Βεργίνας) του Συλλόγου σε 37 χώρες μέλη της σχετικής διεθνούς συμφωνίας της Μαδρίτης. Το κατοχυρωμένο πλέον στην Αυστρία όνομα και σύμβολο του συλλόγου μας κατεγράφη στο Διεθνές πρωτόκολλο (Internatonal Register of the WIPO) της Γενεύης με ημερομηνία 26 Σεπτεμβρίου 1995 και Αριθμό: 643 898. Η αρκετά υπολογίσιμη για το Σύλλογο δαπάνη καλύφθηκε καθ ολοκληρία από το ταμείο μας.

Στίς 19 Οκτωβρίου 1995 ο Σύλλογος μας οργάνωσε σε αίθουσα της Βαnκ Austria έκθεση ζωγραφικής του καθηγητή ζωγράφου κ. Χρήστου Κωστούλα με θέμα τα Αγιορείτικα Μοναστήρια.

22 Νοεμβρίου 1995 ομιλία του Έλληνα Πρέσβη στον ΟΑΣΕ κ. Χρήστου Μπότσιου στο ξενοδοχείο Hilton με θέμα το ρόλο του Οργανισμού αυτού και τη σημασία του για την Ελλάδα.

Εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Βιέννης στις 18.11.1997 με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας υπό την αιγίδα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Βιέννης καθώς και του Έλληνα Πρέσβη προς τιμήν του καθηγητή Δρ.Δρ. Hans Schwabl τιμηθέντος υπό του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης με το βραβείο «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ 1997». Την τελετή αυτή τίμησε με την παρουσία του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Φ. Πετσάλνικος . Στα πλαίσια της τελετής αυτής αναφέρθηκε η καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης κ. Στέλλα Δρούγου στο έργο του καθηγητή κ. Μ. Ανδρόνικου σχετικά με την ανακάλυψη των Βασιλικών τάφων της Βεργίνας.

Στις 25 Νοεμβρίου 2000 διοργανώσαμε σε συνεργασία με το Λαογραφικό Μουσείο Βιέννης και με τον Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης πατέρα Παντελεήμονα Τσορμπατζόγλου έκθεση με αντίγραφα αρχαίων μουσικών οργάνων που φέραμε από την Θεσσαλονίκη.

Την έκθεση αυτή επισκέφθηκαν σε 6 εβδομάδες πάνω από 4000 επισκέπτες. Τα έξοδα διαφήμισης, μεταφοράς και ασφάλειας κ.λ.π των εκθεμάτων καλύφθηκαν από το φίλο και ευεργέτη του συλλόγου μας κ. Αντώνιο Δούδο, από την Παμμακεδονική Ευρώπης και το σύλλογο μας. Το ποσό των εξόδων ανήλθε στις 16.000 Ευρώ περίπου.

Στις 23 Μαΐου 2002 έγινε διάλεξη για το μινωικό πολιτισμό από τον καθηγητή αρχαιολογίας Δρ. Σλάγκερ σε συνεργασία με το αρχαιολογικό τμήμα του Πανεπιστήμιου Βιέννης.

Στις 23 Οκτωβρίου 2002 ο σύλλογος οργανώσε σε συνεργασία με το στο εμπορικό επιμελητήριο Βιέννης μια ομιλία του καθηγητή κύριου Βαρλάμη με θέμα Αλέξανδρος 2000 – The spirit of Tolerance».

Στις 16 Mαίου 2003 προσκαλέσαμε το σύλλογο Βλατσιωτών «Το Μουρίκι» και τιμήσαμε τις οικογένειες των ευεργετών Αυστρίας και Ελλάδος ΔΟΥΜΠΑ, ΣΙΝΑ, ΜΠΕΛΙΟΥ. Ακολούθησαν χορευτικές παραστάσεις στην Βιέννη και τα περίχωρα

22. Φεβρουαρίου 2004. Ανανέωση της κατοχύρωσης της ονομασίας και του εμβλήματος της Βεργίνας του Συλλόγου μας στην υπηρεσία κατοχυρώσεως πνευματικής ιδιοκτησίας της Βιέννης (Patentamt).

Μάρτιος 2004. Προσκλήθηκε το χορευτικό συγκρότημα νέων της „Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης“, πού αντιπροσωπεύει 60.000 μέλη και εκδίδει διμηνιαίο εικονογραφημένο περιοδικό, την «Βοϊακή Ζωή». Έδωσε χορευτική παράσταση στο IDEA DESINGNCENTER SCHREMS.

Ιούνιος 2004. Προσφορά 1.000 Ευρώ επ` ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών από την ίδρυση της «Ελληνικής Εθνικής Σχολής» Βιέννης για τις τρέχουσες ανάγκες του σχολείου. Επίσης προσφορά 1.000 Ευρώ στη εκκλησία του Άγίου Γεωργίου για εργασίες αποκατάστασης του.

Στις 1.6.2004 εστάλη επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κύριο Hannes Swoboda αναφορικά με το κοντσέρτο που δόθηκε από σκοπιανή καλλιτέχνιδα στη Βιέννη κατόπιν πρόσκλησης του ιδίου .Σε αυτή τη πρόσκληση αναφερόταν το όνομα Μακεδονία. Ο Μακεδονικός Σύλλογος ζήτησε γραπτώς να μην επαναλαμβάνονται τέτοια είδους λάθη και να τηρείται την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών της 7. Απριλίου 1993. Οι οργανωτές απέσυραν τίς αφίσες και τα διαφημιστικά φυλλάδια της εκδήλωσης.

Επίσης τον Δεκέμβριο 2004, στείλαμε επιστολή διαμαρτύρίας στην Fr. Dr.Brigitte Marcher του Renner-Institut που διοργάνωσε διάλεξη με θέμα „ Εξευρωπαϊσμός της Μακεδονίας και παράμετροι, συνέπιες για την ευρύτερη περιοχή», αναφερόμενοι στην ψήφιση του Άρθρου 817 του ΟΗΕ, όπου η Δημοκρατία των Σκοπίων αναφέρεται με το όνομα F.Y.R.O.M. και οχι Μακεδονία.

Δεκέμβριος 2004. Πρόσκληση στο Μουσικό Σχολείο Αγρινίου, το οποίο φιλοξενήθηκε και ξεναγήθηκε στη Βιέννη. Εκδήλωση και συναυλία με θέμα την Μακεδονία και την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά στο Κονσερβατόριο για Μουσική και Δραματικές Τέχνες της Βιέννης.

Στις 21 Μαίου 2005 εκδήλωση σε συνεργασία με τον Ποντιακό σύλλογο Ξενιτέας με θέμα την γενοκτονία των Ποντίων.

Στις 1 Ιουνίου 2005 σε συνεργασία με την Παμμακεδονική Ευρώπης διάλεξη του κ. Στέλιου Παπαθεμελή, Βουλευτή και τέως Υπουργού στο Ξενοδοχείο HILTON με θέμα: «Τα Εθνικά θέματα της Ελλάδος σήμερα, προκλήσεις και προοπτικές».

02. και 09.06.2005. Διοργάνωση σε συνεργασία με το Art Carnuntum του „Welt-Theater-Festival 2005“ στο Schloss Petronell NÖ στις με το έργο του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη »και την τραγωδία του Σοφοκλή «Αία».

Στις 04 Μαρτίου 2006 προσκλήθηκε για δεύτερη φορά το χορευτικό συγκρότημα νέων της «Βοϊακής Εστίας » Θεσσαλονίκης.

Στις 29 Απριλίου 2006 έγινε έγγραφη διαμαρτυρία προς την Αυστριακή Εταιρία νεοελληνικών σπουδών και το Ινστιτούτο Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικής φιλολογίας για τον εθνολογικό διαχωρισμό μεταξύ Ελλάδος και Μακεδονίας κατά την διάλεξη του καθηγητού Πανεπιστήμιου της Βιέννης κυρίου Dr. Oliver Jens Schmitt.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2006 κατόπιν έγγραφης διαμαρτυρίας του Συλλόγου προς το «Ινστι­τούτο χώρου Δουνάβεως και Kεντρικής Ευρώπης της Βιέννης», του οποίου προεδρεύει ο πρώην αντικαγκελάριος Dr. E. Busek, για τη χρήση του άστρου της Βεργίνας ως επισήμου εμβλήματος του κύκλου μαθημάτων Διαβαλκανικών Σπουδών, η δι­εύ­θυνση του Iνστιτούτου δέχθηκε τις ενστάσεις μας και απέσυρε το άστρο από τα επίσημα έγγραφα, καθώς επίσης και τα διαφημιστικά φυλλάδια του, παραλλήλως δε ζήτησε συγγνώμη για την χρήση του, καθότι ήταν παράνομη.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου μας ιδρύθηκε ο Διαπολιτιστικός Σύλλογος Μακεδονίας Βουδαπέστης.

Στις 28.04.2007 διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης όπου συγχαρήκαμε τον δημοσιογράφο κύριο Δημητρακούδη για τον διάκριση που του έδωσε ο πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας κύριος Fischer για το έργο που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα.

Στις 30 Ιουλίου 2007 ο Μακεδονικός σύλλογος μεσολάβησε ώστε να χρηματοδοτηθεί περίπου με 13.000 Ευρώ το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη κυρίου Κωνσταντινίδη που γύρισε στην Βιέννη για το μεγάλο Έλληνα της διασποράς Δούμπα, και το οποίο προβλήθηκε στην Ελλάδα με ιδιαίτερη επιτυχία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2007 σε συνεργασία με το Art Carnuntum διοργανώθηκε εκδήλωση μέσω Δουνάβεως από την Βιέννη έως το Βελιγράδι προς τιμή του Ρήγα Φεραίου όπου έγινε και κατάθεση στεφάνου.

06.11.2007 Δημιουργία της ιστοσελίδας www.makedonien.or.at του συλλόγου.

Ιανουάριος 2008 το κόψιμο της βασιλόπιτας στο εστιατόριο Ορφέας

Φεβρουάριος 2008 Σε συνεργασία με  τον καθ. Ευθυμίου Βαρλάμη έγινε στον οίκο γουναρικών του κυρ. Ζήκου έκθεση πινάκων ζωγραφικής του με θέμα «Άγιο Όρος». Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα δοθούνε στους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου. Η διάρκεια της έκθεσης ήτανε μέχρι το καλοκαίρι του 2008. Το τελικό ποσό που εισπράχθηκε έφτασε τις 10.000 €

Μάρτιος 2008 Ο χορός του συλλόγου μας στο δημαρχείο της Βιέννης, που είχε μεγάλη επιτυχία.

Απρίλιος 2008 Παρουσίαση του βιβλίου «SHANOLA und das zweite Geheimnis» της κυρίας Univ.-Prof. Dr. Elisabeth Haselauer στον οίκο γουναρικών του κυρ. Ζήκου.

Απρίλιος 2008 Δημιουργία χορευτικού τμήματος σε συνεργασία με τον σύλλογο φοιτητών και επιστημόνων Βιέννης.

Ιούνιος 2006 Διαμαρτυρία του συλλόγου μας προς την εφημερίδα   ” D i e   P r e s s e ” για ένα δημοσίευμα του κύριου Max Demeter Peyfuss με θέμα την αντίδραση των Ελλήνων για την καταγωγή των Σκοπιανών.

Οκτώβριος 2008 Συνεργασία με την εφημερίδα Griechenland Zeitung για την διαφήμιση του συλλόγου μας και η αναφορά κάθε δραστηριότητας μας, στην επίκαιρη  έκδοση της εφημερίδας.

Νοέμβριος 2008 Έναρξη των μαθημάτων της πρώτης περιόδου για τους παραδοσιακούς χορούς με δάσκαλο τον Νίκο Αργυρού. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Πέμπτη στο εστιατόριο Ορφέας.

Νοέμβριος 2008 Έκθεση πινάκων ζωγραφικής στον οίκο γουναρικών του κυρ.  Ζήκου του καθ. Ευθυμίου Βαρλάμη με θέμα «Τα βουνά της πατρίδας μου», η έκθεση διαρκέσει μέχρι και τον Μάρτιο του 2009.

28 Νοεμβρίου 2008 H γενική συνέλευση του συλλόγου μας.

Συμμετοχή στις μηνιαίες συναντήσεις με τους ελληνικούς  συλλόγους στην πρεσβεία της Ελλάδος με το Εξοχότατο  Πρέσβη κ. Παναγιώτη Ζωγράφο

Συνεργασία με την «ΠΑΜMΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗΣ και Η.Π.Α.», την Ένωση Μακεδονικών Σωματείων Καναδά και Αυστραλίας, το Κέντρο Αποδήμων Μακεδόνων, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, για ενημέρωση Εθνικών θεμάτων.

Ιανουάριος 2009  Το κόψιμο της βασιλόπιτας στο εστιατόριο Ορφέας.

Ιανουάριος 2009  Αρχίζει η δεύτερη περίοδος των μαθημάτων για τους παραδοσιακούς χορούς στην αίθουσα του ΕΟΤ Βιέννης που μας παραχώρησε ευγενώς ο διευθυντής του κ. Παναγιώτης Σκορδάς.

Μάρτιος 2009 Αρχίζει η τρίτη περίοδος των μαθημάτων για τους παραδοσιακούς χορούς στην αίθουσα του ΕΟΤ Βιέννης.