28η Οκτωβρίου 1940

Γιορτάζουμε σήμερα την λαμπρότερη σελίδα της νεότερης ιστορίας μας, το «ΟΧΙ» του Έλληνα στο φασισμό.
Η Ελλάδα, η γενέτειρα της Δημοκρατίας είναι εκεί, στα βουνά της Ηπείρου, με την μορφή του αγέρωχου Έλληνα μαχητή. Αν ζούσαν οι αγωνιστές του ΄40, θα μας συναντούσαν σήμερα μ΄ένα χαμόγελο, με μια καθαρή ματιά, στοιχεία γεμάτα ζωή και φως και όχι θάνατο, όπως θα περίμενε κανείς!
Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς είπε το ¨ΟΧΙ¨ στο τελεσίγραφο του Ιταλού Πρέσβη Γκράτσι και με αυτή του τη λέξη εξέφρασε την βούληση ενός ολόκληρου λαού.
Αυτό φάνηκε από ό, τι επακολούθησε από το πρωί ακόμα της ίδιας ημέρας. Κάτω από τον ήχο των σειρήνων, κηρύσσεται επιστράτευση! Τα πανηγύρια και οι χαρές στους δρόμους όμως θυμίζουν περισσότερο στιγμές ευτυχίας παρά πολέμου!
Με την αντεπίθεσή του ο Ελληνικός Στρατός στα αιματοβαμμένα Ηπειρώτικα υψώματα αρχικά, και στην γραμμή των οχυρών στο Μπέλες στη συνέχεια, δίνει μηνύματα ζωής, εθνικού φρονήματος, αυταπάρνησης, αγάπης για την πατρίδα. Μετά το μεγαλείο της ιαχής «αέρα», αναδεικνύεται ένα ακόμα μεγαλύτερο μεγαλείο, της ψυχής του Έλληνα της Αντίστασης.
Κορυτσά, Άγιοι Σαράντα, Πρεμετή, Αργυρόκαστρο, μέσα στην παγωνιά και το χιόνι οι Έλληνες αγωνίζονται ηρωικά, παρά τα κρυοπαγήματα και τις κακουχίες!
219 ημέρες αντιστάθηκε ηρωικά η Ελλάδα στα στρατεύματα εισβολής!
Συγκριτικά,
η Γαλλία, υπερδύναμη της εποχής, αντιστάθηκε 43,
η Πολωνία 30 ημέρες,
η Ολλανδία 14,
ενώ η Δανία καμία ημέρα!
Ο άτρωτος άξονας κλονίζεται μπροστά στην δύναμη των ηθικών αξιών, των ιδεωδών της Ελευθερίας και της ιστορικής μας κληρονομιάς.
Γράφτηκε στην ιστορία η αντίσταση των Ελλήνων, ώστε ο Βρετανός πρωθυπουργός Τσώρτσιλ να πει ότι ¨από εδώ και στο εξής δεν θα λέγεται ότι οι Έλληνες πολεμούν ως ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες¨!
Κι είναι αυτά τα μηνύματα που διαχρονικά η Ελληνική μας ιστορία δίνει στην ανθρωπότητα.
Είμαστε ο λαός εκείνος που έδωσε τις επιστήμες, τον πολιτισμό, την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορική σφραγίδα και λαμπάδα φωτός.
Κρατώντας ψηλά την σημαία του έθνους μας, με βάση τις αναλλοίωτες διαχρονικές αρχές, της αξιοκρατίας και αξιοπρέπειας, με καθημερινό αγώνα προσφοράς και ανιδιοτέλειας, ας φανούμε δυνατοί μπροστά σε κάθε πρόκληση! Πρότυπά μας, οι ήρωες του 40 που οδήγησαν την πατρίδα σε θρίαμβο νίκης και στήριξαν την διαχρονική συνέχεια της φυλής και τις ηθικές αρχές.
Χρόνια Πολλά Ελλάδα!!
Χρόνια πολλά Έλληνες!!!